Victoria on the River

to receive river path updates direct to your inbox.

Victoria on the River is a major Hamilton City Council project which will see a central-city riverside site transformed into a public space linking to the river.

This is a major project as part of the Council's Central City Transformation Plan. Hamilton City Council purchased the site in 2009, and committed the funding to the Victoria on t​he River project in late 2015.

The Council cleared filled material from the lower slope in 2016 and we're now into Stage Two of this project – the major works and development.​

From April 2017 to early 2018, the site will be completely transformed to include extensive terraced seating, plantings, bespoke park furniture, and – most crucially – views across the Waikato River.

Victoria on the River will open up the central city to the river and provide a location for shoppers and central city workers to relax, unwind, socialise and enjoy Hamilton's defining geographical feature – the Waikato River.

There will also be access to the river path below the site.

While work on Stage Two of Victoria on the River is underway, we will need to close the river path below the site. The detour is via Grantham St, Victoria Street to London Street. We aim to reopen the river path as soon as practical, and urge river path users to sign up to our notification system to keep up to date with path closures and maintenance.

There may also be times, during Stage Two construction, when there are short traffic disruptions on Victoria Street. Our contractor will need to move vehicles, machinery and material on and off the site, so we appreciate your patience while traffic is temporarily delayed down Victoria Street and Collingwood Street.

Victoria on the River is an exciting project for the city and a significant investment in the central city.

We will post updates on the project to the official Hamilton City Council Facebook page .


Progress Video

​Work is underway on the Victoria on the River project. The site is currently sitting behind a fence, so here’s a behind-the-scenes look at the project so far.

Page reviewed: 19 May 2017 2:05pm